Grannsamverkan

Hej grannsamverkare!

Jag hoppas och önskar att allt är bra med er. Sommaren är precis påbörjad innehållande bland annat välförtjänt semester och sommarnjutning. Året 2021 är nästan till hälften avverkat och likt förra året med tanke på Covid-19 så tillbringar vi mycket tid hemma, vilket såklart försvårar för en eventuell inbrottstjuv.

Men vi får inte slappna av, vi måste fortsätta kämpa på med vårt brottsförebyggande arbete. Extra viktigt att tänka på nu under semestermånaderna är att era bostäder inte ska framstå som tomma om ni är borta. Var försiktig med sociala medier så att ni inte berättar för hela omvärlden att ni inte är hemma. Tjuvar använder också sociala medier.

Jag sänder återigen med listan på tips kring hur man får bostaden att vara mindre attraktiv för en inbrottstjuv. Det skadar inte att listan repeteras.

Många av punkterna är väldigt enkla och går ut på att bostaden inte ska framstå som tom på folk. Samverkan grannar emellan är också väldigt viktig, man ser, hör och fixar åt varandra när någon inte är hemma. Man kan exempelvis tömma brevlådan till varandra, eller varför inte parkera sin bil hos grannen då denne inte är hemma, allt för att det ska se ut som att någon är hemma.

Andra punkter berör själva skalskyddet i form av larm, godkända lås med mera, extra viktigt i denna punkt kring altandörren och balkongdörren som är vanliga vägar in för inbrottstjuven. Man ska inte heller göra det enkelt för tjuven och hjälpa denne, därför ska man inte lämna stege eller liknande framme som kan användas av tjuven till att ta sig in.

Tjuvar gillar inte att bli sedda, därför är det jättebra att ha väl upplyst utomhus, en rörelsevakt är kanon. Tänk på att buskage och höga häckar med mera är till fördel för tjuven som då kan arbeta mer osynligt och det vill vi såklart undvika. Läs mer om tipsen i den avslutande listan.

Precis som jag skrivit till er förut, tveka inte att höra av er till mig om det är något ni tänker på eller om ni vill tipsa mig om något. Då kan jag och mina kollegor göra en bedömning kring ert tips och kanske göra något åt saken. Givetvis är det larmnumret 112 som gäller om det är pågående brott eller 114 14 vid anmälan av ett brott, men jag tänker på om ni har en känsla eller liknande kring skumma personer på fel plats, vid fel tid o.s.v.

Jag har likt i tidigare utskick kontrollerat i mina system gällande hur det ser ut kring inbrott i just ert område. Det jag kan se när jag jämför den senaste fyramånadersperioden (1/2 2021- 17/5 2021) med fyramånadersperioden innan dess alltså 1/10 2020- 31/1 2021 är att inga inbrott skett och det är ju jättebra. Jag håller tummarna för att vi får fortsätta ha det så även under sommarn.

Tips för att minska risken för bostadsinbrott

·  Ha godkända lås på ytterdörr, balkongdörr och altandörr.
·  Fönster ska vara stängda och reglade. Lågt placerade fönster bör vara försedda med lås.
·  Se över möjligheten att skaffa ett godkänt larm som är kopplat till en larmcentral.
·  Om du har larm ska hela bostaden vara larmat, inte bara nedervåningen.
·  Förvara inte stegar ute på tomten, en stege kan vara till stor hjälp för en tjuv som vill ta sig in på övervåningen utifrån.
·  Ställ in en timer på lamporna, så att det ser ut som att bostaden är bebodd även när du är borta.
·  Lämna leksaker och dylikt på tomten så det ser ut som någon är hemma.
·  Dra inte för gardiner och persienner. Då ser huset igenbommat ut.
·  Be grannen att ta hand om posten och hålla ett vaksamt öga på ditt boende samt höra av sig ifall de ser något misstänkt.

·  Tjuvar använder också sociala medier, var därför försiktig med att lägga ut bilder och berätta var du befinner dig om att du inte är hemma.

·  Lämna inte dina värdefulla saker framme och synliga utifrån, även om du bara ska bort en kort stund. Men ställ gärna en tom mjölkkartong på köksbordet eller ha radion på i bakgrunden.
·  Om du förvarar värdefulla och stöldbegärliga saker, såsom pass, hemma kan ett stöld- och/eller brandsäkert skåp vara en bra idé. Det finns många att välja mellan, så fundera igenom vilka funktioner du prioriterar och vad du ska lägga i skåpet innan du bestämmer dig. Om du väljer en mindre modell, se till att skruva fast det så att tjuvarna inte kan ta med sig skåpet.

Önskar er alla en fortsatt trevlig sommar! Lycka till i ert fortsatta arbete med en aktiv grannsamverkan. Tillsammans förebygger vi brott!

Magnus Meijer
Områdespolis område Norr, Malmö.